Jag älskar kakelugnar! När vi började vår jakt på hus så hade jag inte direkt några krav på hur huset skulle se ut, förutom att det skulle ligga rätt: på landet helst. Drömmen har alltid varit att ha en liten gård på ett par hektar ifall jag skulle ta upp mitt gamla intresse någon gång, nämligen hästar! Nu har jag bara hund men även då är det skönt att bo på gård med lite mark. Jag och min sambo har tittat på många ställen med gamla hus och jag har kommit på att det var allt viktigare för mig att huset skulle ha nån form av värmekälla såsom vedspis, gjutjärnskamin, öppen spis eller helst av allt en kakelugn! Det fick inte vara vilken kakelugn som helst heller utan det skulle vara en gammal kakelugn. Gamla kakelugnar har ett visst affektionsvärde och även om det finns nya kakelugnar som man kan sätta upp så slår dom aldrig den fina gamla slitna kakelugnen. Jag kunde bli kär i ett hus bara på grund av att det fanns en eller flera fina gamla kakelugnar. Min sambo gjorde allt för att försöka avstyra köp baserat på en gammal kakelugn och ofta återfick jag sans och vett när vi kom hem.

Det var bara en gång som jag inte gav mig! Och det får väl tilläggas att mitt val inte bara baserades på att huset hade en gammal vacker kakelugn, och det var när vi bjöd på vår gård vi numera bor på. Vårt hus har en vedpanna, en öppen spis med en insats i form av en jättegammal gjutjärnskamin, en stor och mycket vacker gammal kakelugn samt en liten fin gjutjärnskamin på andra våning. Dessutom finns det möjligheter att ansluta även en kamin i sovrummet då det har suttit en där förr i tiden. Jag blev förälskad! Att det sen var en gård på 3,5 hektar gjorde inte saken sämre. Vi slog till - och fick det inte! Inte första gången! Det tog lite drygt en månad efter att gården blivit såld innan vi kontaktades av mäklare som undrade om vi fortfarande var intresserade då paret som köpt gården gått isär! Min sambo hade direktkontakt med köparen och lyckades t o m pruta priset till under vårt första bud. Snacka om tur! Vi har diskuterat vilken värmekälla som är bäst och mest ekonomisk och har plöjt igenom allt från pelletsbrännare, golvvärme, värmefläkt etc och kommit fram till att in nuläget tjänar vi mest på att köra värmegolv kombinerat med eldning i våra kaminer. Som sagt inget är väl så snyggt och effektivt som en gammal kakelugn eller gjutjärnskamin!

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

 
 

Add comment


 

  Country flag

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]



Live preview

den 27 maj 2018 21:28